Malý lemurek ze Zooparku Zájezd

V časopise  Kvalitní ŽIVOT červen+červenec 2017 naleznete Mládátka ze ZOOPARKU Zájezd a zde i pěkné video malého lemurka.-)

 

LEMUR KATA 

Žije na Madagaskaru. Samice je březí 136 dní, rodí 1 až 2 mláďata, která nosí na hrudi a později na hřbetě. Zajímavostí je, že Katy jsou vysloveně denní lemuři. Skupiny urazí za den poměrně značnou vzdálenost. Pohybují se buď po zemi, kde chodí po všech čtyřech s kolmo zvednutým ocasem, nebo vysoko v korunách stromů. S oblibou se sluní – pohodlně si sednou, roztáhnou dolní končetiny a nehybně odpočívají (to můžete vidět na naší fotografii). Území si označují výměškem pachových žláz, které mají na předloktí. Protáhnou si mezi rukama ocas a tím ho naparfémují. Při každém sebemenším pohybu ocasu se osobitý pach šíří do okolí.....